2016. április 17., vasárnap

Forradalmár - Könyvismertető

Forradalmár - Tarjányi Péter, Dosek Rita

Ebben a posztban egy könyvet szeretnék nagyvonalakban bemutatni, hátha kedvet kaptok az olvasáshoz!

Nézzük miről szól a történet, ami egy történelmi regény. A könyv hátulján olvasható rövid ismertető:
"Gróf Eszterházy Richárd, az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legagyafúrtabb kémje különösen fontos megbízást kap: ki kell derítenie milyen hadititkokat adott el a birodalom legveszedelmesebb ellenségének a császári és királyi hírszerzés vezetője. A bűnügy felderítésébe Ritter István budapesti detektívet is bevonják, akire egyedi nyomozási módszerei miatt figyelt fel a császári titkosszolgálat. A különös páros újabb és újabb nyomokat követve megpróbálja megakadályozni a világtörténelem egyik legtragikusabb eseményét. Eközben észre sem veszik, hogy olyan folyamatokat indítanak el, amelyek teljesen megváltoztatják Európa jövőjét..."
Mint az a rövid ismertetőből kiderülhet számunkra, a történet az első világháború kitörése előtt kezdődik, 1913. májusában.  Ahogy haladunk a könyv olvasásával, egyre fokozódik bennünk az az érzés, hogy valami elkerülhetetlen dolog közeleg. A két főhős a nyomozás során számtalanszor kerülnek konfliktusba, így válnak jobb csapattá. Az ötödik rész végére egészen 1917 októberéig eljutunk a történettel.

A könyv befogadható, könnyed szóhasználat jellemzi, de mindemellett igényes és jól megfogalmazott, tökéletesen van megírva a szöveg. A nyomozási leírásokban felismerhető Tarjányi Péter szakértelme, pontosan érthető minden szakmai részlet, a korabeli kémtrükkök, titkosszolgálati eljárások.

A könyvben a kor feszült politikai helyzetét is megismerhetjük, a császári és királyi valamint a cári hírszerzés versengését, és a háborút kirobbantó merényletről is megtudhatunk részleteket. Ahogy a könyvben is olvashatjuk, mindenki a háború kitörésére várt, haditerveket készítettek, az újságokban a háborút elővetítő cikkek jelentek meg, az iparmágnások pedig kiváló befektetési lehetőségnek tartották.

Be kell hogy valljam, csupán a 209. oldalon tartok az olvasással, közel ennyi még hátravan hogy a regény végére érjek, így talán elhamarkodott túlzó véleményt mondanom, de az biztos, hogy engem magával ragadott a könyv, mind hangulatában, mind a történet folyamatosságában. Akit kicsit is érdekelnek a történelmi témák, csak ajánlani tudom, ugyanis tágabb korképet is kapunk a könyv olvasása közben.

Amennyiben kedvet kaptatok a könyvhöz, jó olvasást kívánok!
Vajas Gergő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése